Ce e cu inelele? Inelul de logodna al miresei este purtat pe mana stanga, pe degetul de langa cel mic. O credinta din Egipt spune ca prin degetul inelar trece „vena amoris”, care reprezinta vena dragostei care face legatura directa cu inima. Informatii mai multe aici.

De ce e rochia alba? Pentru ca e o rochia alba de mireasa este o traditie initiata de nunta reginei Victoria. „Nunta alba” este o expresie pentru cununia traditionala oficiala sau semi-oficiala in Occident. Aceasta se refera la culoarea alba a rochiei de mireasa, care a devenit celebra inca de pe vremea reginei Victoria. Albul simbolizeaza puritatea inimii si inocenta copilariei. Urmatoarele atribuiri au sugerat ca albul simbolizeaza virginitatea. Traditia unei nunti albe a fost creata de regina Victoria, ea alegand sa poate o rochie alba de mireasa la nunta cu printul Albert. Regina Victoria nu a foat prima mireasa regala care a purtata o astfel de rochie, dar a fost prima din era moderna. Albul era culoarea traditionala, regala de doliu. Cu toate ca aceasta culoare nu era prea des utilizata astfel, albul nu era considerat alegerea potrivita pentru o rochie de mireasa. Decizia Victoriei a popularizat vesmintele albe, ceea ce nimeni nu mai facuse inaintea ei. Inainte, miresele purtau hainele lor cele mai bune sau cele mai scumpe noi haine pe care ele si le puteau permite.

Normele de stil prescriu ca rochia alba nu trebuie purtata la ulterioare nunti (simbol al virginitatii si al faptului ca mireasa este fericita), dar acest indreptar este cel mai adesea ignorat, miresele purtand rochii albe pentru mai multe casnicii.

De ce arunci buchetul?

Florile reprezinta fertilitate, puritate, o viata noua si dragoste fara sfarsit.

Aruncarea buchetului isi are originile in Anglia. Se credea ca mireasa poate transmite norocul sau si celorlalti nuntasi. Astfel, acestia incercau sa rupa bucati din rochia sau florile miresei. In incercarea de a scapa, aceasta isi arunca buchetul in multime. Traditia spune ca femeia necasatorita, care reusea sa prinda buchetul, era cea care primea norocul miresei si urmatoarea care se marita.

Istoria tortului miresei.. (Multumesc Ancuta)

Iar impartirea unei bucati de tort vine de la romani. Acestia credeau ca prin mancarea unei felii din tort se creaza o legatura speciala intre parteneri. Faina folosita pentru coacerea tortului era un simbol al fertilitatii si al „unirii fructuoase”, iar zaharul din tort era pentru a aduce „dulceata” vietii noului cuplu.

De ce arunca toti cu orez in tine? 🙂

Aruncarea cu grau si orez reprezinta o traditie de nunta care incepe sa fie din ce in ce mai mult inlocuita cu aruncarea de confetti multicolore la iesirea din biserica si de la ofiterul Starii Civile. Se spune ca obiceiul isi are originea intr-un stravechi ritual pagan care consta in aruncarea de seminte/graunte peste tinerii casatoriti in ziua nuntii, seminte a caror forta si mai ales fertilitate le-ar fi fost transmise prin acest gest simbolic.

Nunta ar fi deci, prin trasfer, una binecuvantata si fertila.

De asemenea, gestul aruncarii are reputatia de a „alunga spiritele rele” din calea mirelui si a miresei, netezindu-le astfel drumul pe care au ales sa paseasca impreuna.

Orezul si graul au vadite proprietati germinative, de aceea reprezinta un inceput de bun augur pentru miri care incep astfel, simbolic, o viata roditoare si imbelsugata.

Varianta confetiilor pierde din conotatiile ritului, efectul vizual insa nu poate fi neglijat. In zilele noastre exista si varianta aruncarii de petale de flori, gest al carui simbolism este supraincarcat cu simbolismul florilor ale caror petale sunt alese.

Sa ma treaca pragul sau nu?

Una dintre explicatii este aceea de a proteja mireasa de spiritele rele, care-i asteptau sub pragul usii.

O alta explicatie dateaza din timpurile romane.Atunci se credea ca, daca mireasa se impiedica la intrarea in noua casa, purta ghinion casatoriei.

Ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat, ceva albastru

Vorbele „Ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat, ceva albastru” isi au radacinile din perioada victoriana. „Ceva vechi” reprezinta legatura cu familia miresei si vechea ei viata; „ceva nou” reprezinta viata noua a cuplului si speranta lor pentru un viitor fericit, prosperitate si succes;  „ceva imprumutat” de la o femeie cu o casnicie fericita care  imparte din fericirea ei cu mireasa; „ceva albastru” reprezinta fidelitatea.

Butoniera mirelui vine tot din era medievala cand cavalerul purta culorile domnitei lui (culori date de flori) ca dovada a dragostei lui. Mai tarziu, cand s-a stabilit semnificatia florilor care aduc noroc sau sanatate, mireasa isi exprima asa sentimentele fata de mire. Floarea de portocal exprima puritate, margaretele / gerbera loialitate, violetele modestie iar trandafirii rosii exprima dragostea adevarata..

De ce sta mireasa in stanga mirelui?

Mirele trebuie sa-si protejeze intotdeauna mireasa. De aceea, el o aseza in partea stanga pentru a se folosi de sabia din mana dreapta impotriva unui atac.

Dar, un preot a spus ca femeia sta in partea stanga ca sa fie mai aproape de inima 🙂